söndag, juni 03, 2007

En plats av visionärer

Här kommer den positiva delen av resan.

Jag gillar faktiskt konferenser. I alla fall den här typen av konferenser där människor från en större region, brinnande för ett så viktigt tema samlas. En blanding av att träffa vänner som man inte har träffat sen förra konferensen för ett år sedan, och nya spännande människor.

Engagemanget från alla människor är fantastiskt. Till en början de stora investeringsfonderna som ger krediter till mikrofinansorganisationer för att ge vidare till deras kunder. En del mastodontstora, som European Fund for Southeast Europe som har kapital på EUR 500 miljoner från allt från Världsbanken till EU till större biståndsgivare, till lilla norska Kolibri Kapital som har samlat in den ansenliga summan av 5 miljoner dollar från privatpersoner. Stora som små summor, målet är detsamma - att hjälpa mikrokreditinstitutioner i världen att finansiera sin verksamhet.

Och sen har man mikrokreditinstitutionerna själva. De flesta grundade för att förminska fattigdomen i landet där de verkar. Från XAC Bank i Mongoliet, vars CEO brinner för att förbättra livet för de fattiga i sitt land, till ACP i Kosovo som använder en del av sin inkomst för att kunna ge ut billiga lån till ensamstående kvinnor så att de kan skaffa ett eget boende. Mängder av människor som lägger så mycket entusiasm och jobb i att förbättra livet för människorna precis där de står.

Och så har du konsulterna som brinner för det de gör. Som gärna spenderar år av sina liv i avkrokarna i Tajikistan för att göra en skillnad. Eller som använder en del av den stora lönen från den stora banken i New York för att öppna ett barnhem i Ushpa-Ushpa i Bolivien. Eller föredraget från VISA som berättar om hur de försöker utveckla olika system över mobilnätet för att nå kunder även i avkrokar utan infrastruktur.

Ibland, mitt i all daglig strävan att göra affärer, att nå årets uppsatta budgetmål, att vinna så många projekt som möjligt, tappar man bort det där som är det allra viktigaste. Då är det bra att vara två dagar på en sån här plats.

Inga kommentarer: