onsdag, februari 06, 2008

I den moldaviska leran

Vi åker upp norrut, alldeles uppe vid gränsen till två byar för att besöka lånekooperativ. Ju mer vi kör, desto lerigare blir bilen och vi. På vägen hem får Efim stanna på en mack och tvätta av ljusen för att vi ska synas i mörkret.

Vi pratar problem och framtid med lånekooperativen, försöker se hur vi kan stödja dem. På det första stället bjuds det på lunch - vi äter platinta fyllda med kål eller ost. Direktören bjuder på vodka i smutsiga glas från sitt skåp. Jag tänker att alkoholen ju ändå dödar och skålar.

På nästa ställe visar de glatt sin dator och hur de har börjat jobba med den. Damen förklarar entusiastiskt att fördelen med att nu skriva lånekontrakten på dator och inte för hand är att det är så lätt att ändra om det blir fel och sen skriva ut igen. Hon letar sig vant fram emellan excelblad och tabeller. Sen ringer hon upp sin internet-anslutning. Vi inser att det inte var igår man hörde den där modem-uppringningssignalen senast.

Sen bjuds det på full middag på moldaviskt vis. Mer vodka, jag lyckas komma undan med små glas. Ut i leran och 3 timmar skumpande för att komma hem. Var en bra dag.

Inga kommentarer: