tisdag, februari 24, 2009

Konsultens glamorösa leverne

Så 6.55 satt vi alltså i bilen i morse och skumpade tre timmar söderut. Anlände nästan tyskt punktligt 9.57, därmed med exakt tre minuter att förbereda seminariet. Ut ur bilen, fram med blädderblockpappren, bära och kånka.

Kommer in i träningssalen, som är byns samlingshall. Tyvärr inte uppvärmd. Det är uppskattningsvis 4 grader varmt. Alla papper blir fuktiga av kylan. Rummet består av en scen med en stor pulpet, samt en slags biosalongstolar som sitter fast i golvet. Med tanke på att hela seminariet bygger på att deltagarna sitter i grupper om fyra, runt ett bord och jobbar på ett stort blädderblockspapper, så är själva salen ungefär helt värdelös.

Tre bord hittas och kånkas in. Fjärde gruppen får använda pulpeten på scenen. Det finns inga stolar, så hälften av deltagarna får stå upp när vi gör gruppuppgifter. Borden gör att rummet blir så tajt att min yta minimeras till ett litet hörne. Varje gång jag behöver nya saker ur min låda får jag klättra upp på scenen i snäv vinkel. Powerpoint-bilderna är bara att glömma, visserligen kan vi projecera på en vägg, men det ser ändå bara hälften av deltagarna. Dessutom är kablarna i vägen för deltagarna som får stå på scenen och göra sina gruppuppgifter.

Jag inser att det här är den första utbildningen jag kommer köra i fingervantar. Och att det bara är att glömma mer än 10 minuters sittande, sen måste folk upp och röra på sig. Får omstrukturera utbildningen lite snabbt.

Sen sätter vi igång. 15 minuter senare. Det går faktiskt riktigt bra, fast vi fryser. Fyra timmar senare är vi stelfrusna och klara. Vi blir bjudna av byns lånekooperativ på lite lunch- de har kokt en tupp som äts med bröd. Därefter in i bilen, på med värmen och tre timmar hemåt. Anländer tillbaka till hotellet sisådär 13 timmar senare.

I morgon avfärd. 6.55. Ska bara förbereda 10 blädderblockspapper innan dess.

3 kommentarer:

Ninde sa...

Jisses vilket äventyr! Gasledningen avstängd eller?

Miasworld sa...

Ja, den här gången var det lite mer än vanligt faktiskt...
Tror att de bara inte hade element i den salen. Eller kanske hade de bara inte råd att värma upp. snarare det senare kanske.

Ninde sa...

Oj. Just sånt man själv skulle ha så svårt för om man bytte land... Måste ju frysa ihjäl fattigt folk om vintrarna där?