söndag, juni 25, 2006

En sista natt som svenskt fotbollsfan

Vi är beredda. Svensk flagga, svensk fotbollströja, gul och bla färg för ansiktsmalningen. Jo visst, det kommer nog vara fler tyskar än svenskar pa pubic viewing omradet i Frankfurt, men vi tror nog att sisadar 50 stycken blir vi säkert - kanske kan vi bilda ett svenskt litet hörn nagonstans för oss.

Framme i Frankfurt. Inga svenskar. Utanför public viewing omradet. Inga svenskar. Vi star tre svenskar bland flera tusen tyskar och känner oss ganska ensamma... Inne pa public viewing omradet. Inga svenskar. Vi funderar pa om vi kan söka skydd hos polisen om Sverige skulle vinna matchen. Just da känns det som att det inte var en bra ide att kolla pa matchen här... Men plötsligt. Ytterligare en svensk! Nu är vi fyra och hejaramsorna sätter igang. Tyskarna runt om oss sjunger med, vi malar svenska flaggor pa dem och partyt är i gang.

Vilken fest det blir! Skit samma att Sverige förlorar - vi bestämmer oss för att fira i alla fall. Efter matchen fortsätter vi dansa och sjunga, fortsätter ut pa gatorna för att fira Sverige. Trots allt. Vi blir langsamt till en attraktion - de enda svenska fansen i Frankfurt typ. Alltsa är vi med pa fler foton än jag orkar räkna - jag malar svenska flaggor pa tyska kinder. Tyskarna förstar nog inte riktigt varför vi är sa glada. Vi har ju förlorat. En hel del firar med. Manga känner att det är nödvändigt att förnedra oss lite, kanske känner de sig lite förnärmade att vi inte tar fotboll pa mer allvar. "Ihr kann nach Hause fahren, Ihr kann nach Hause fahren..." blandas med den nya populära "Ihr seid nur ein Möbellieferant, Möbellieferant, Möbellieferant". Alternativt att bara skandera "IKEA, IKEA"... (Tänk om Kamprad visste att det enda tyskar förknippar med Sverige är IKEA. Han skrattar nog hela vägen till banken). Men vi stannar med de som firar med oss, och det är manga. En fantastisk kväll, ett fantastiskt slut pa VM för Sverige. Iallafall för oss fyra tappra svenska fans i Frankfurt. Detta var VM för mig. Ni skulle ha varit med!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att "fira" den svenska förlusten på fligth US893 mellan Frankfurt och Philadelphia var inte lika lätt. Kaptenen avslöjade resultatet utan någon pardon eller vidare kommentar. Kanske kan man inte förvänta sig mer heller när man åker med ett helt plan med amerikaner.

På konferensen träffade vi iaf några likasinnade. Plötsligt hade svenksar, spanjorer, fransmän, tyskar, portugiser, italienare och brasilianera det här året lite mer att prata om än forskning. Som tur var fanns det några TV-apparater i lobbyn som visade matcherna, stackars italienaren som var tvungen att hålla föredrag när Italien spelade mot Australien...

Anonym sa...

Snart är det dessutom dags för Tyskland-Italien i semin. Får se om tyskarna vinner. För en gångs skull har jag med kameran...