lördag, mars 12, 2011

Microfinance according to Mia del 3

Livet tillåter mig att återvända till lite funderingar. Jag träffar en gammal kollega över middag här i Skopje. Vi pratar om hur fort det vänder. Hur alla tyckte allt var så himla bra, och det kom fartblindhet in i sektorn. Och människor som glömde av att det ju faktiskt inte bara handlade om financial sustianability and profitability, utan om att målet med hela mikrofinansgrejen ju är att skapa bättre förutsättningar för de som har det svårt.

Under de senaste årens mikrofinans-eufori har det lätt låtit som att mikrolån ska vara en rättighet för alla. Så är det ju inte alls. Alla ska inte få ett lån.
Däremot kan jag tycka att TILLGÅNGEN till finansiella tjänster för alla är ett viktigt mål. Att även fattiga ska ha ett säkert ställe att spara pengar på, att mikroentreprenörer ska ha en finansiell partner som förstår vad de behöver för att utveckla sin business.

Det betyder ju inte att vi ska ge ut lån till höger och vänster som någon slags välgörenhet. Tvärtom. Det som man ser i en del länder just nu är ju just för att lån har getts ut alltför lättvindigt. (tja, det finns ju vissa paralleller till subprime i USA här). Precis som här måste man noggrannt bedöma kundens återbetalningsmöjlighet. Skillnaden mellan en bank och en mikrofinansorganisation ligger inte i att den ena är strikt och den andra inte; det ligger snarare i att mikrofinansorganisationen har produkter, procedurer och organisation som är mer anpassad till de fattigas speciella behov.

Alltså. Mikrolån. Inte för alla. Så är det.

(Och som vanligt är det ju mina tankar och inte nödvändigtvis min arbetsgivares. Men det vet ni ju redan)

2 kommentarer:

Jennie sa...

Det är spännande att läsa vad du skriver! Har inte hört något om mikrolån här i Buenos Aires än.... Hoppas allt är bra annars(förutom allt jobb)! Hälsa familjen!

Anonym sa...

Ja verkligen spännande-. Som du säger så känns det nog som att man har tänkt att mikrolån visst är för alla, att man har tagit det lite för givet. Men du beskriver det väldigt bra, för självklart måste även mikrolån har krav på återbetalning etc för att bli effektivt.